OŚWIADCZENIE W SPRAWIE RYZYKA ZAFAŁSZOWANIA
Cukier biały jest to jednoskładnikowy środek spożywczy, pozyskiwany w drodze przetwórstwa buraka cukrowego, o zawartości minimum 99,7% czystej sacharozy. Proces jego produkcji jest zautomatyzowany i odbywa się w obrębie zamkniętych systemów. Dostawa buraka cukrowego, jako głównego surowca do produkcji cukru, jest krótka i nieskomplikowana, realizowana bezpośrednio od plantatorów. Zakup surowca dokonywany jest w oparciu o umowy kontraktacyjne, które gwarantują jego dostępność i stabilną cenę. Plantatorzy buraka cukrowego oraz środki przez nich stosowane są pod stałym nadzorem wykwalifikowanych służb agrotechnicznych z ramienia producentów cukru.
W zakładach produkcyjnych ryzyko zafałszowania jest minimalizowane przez certyfikowane, zintegrowane systemy zarządzania. Zapewniają one monitoring procesu produkcyjnego i nadzór dostawców produktów i usług, poprzez specyfikacje produktu, procedury zatwierdzenia dostawców i produktów oraz kontrolę dostaw.
Producenci cukru w Polsce wykorzystują różnorodne metody, mające na celu zwalczanie oszustw oraz prób manipulacji. W tym celu opracowany został kodeks postępowania, który ustala obowiązujące zasady etyki biznesowej.
Surowce użyte do produkcji cukru znajdują się w obszarze niskiego ryzyka w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniu, a wyżej opisane praktyki skutecznie minimalizują zagrożenie zafałszowania żywności.
Warszawa, 15 listopada 2016 r.