W dniu 9 grudnia 2015 r. Związek Producentów Cukru w Polsce wraz z Polską Federacją Producentów Żywności oraz Polbisco zorganizowały spotkanie dla mediów pt. "Świątecznie o cukrze" . Celem spotkania było przedstawienie obiektywnych i zgodnych z aktualną wiedzą naukową informacji na temat tego składnika odżywczego.
Cukry są naturalnie występującymi w przyrodzie składnikami pokarmowymi. Wszystkie rośliny, z których produkuje się środki spożywcze, w tym owoce, warzywa, czy zboża, zawierają naturalnie występujące cukry. Cukry są również naturalnie obecne w mleku i jego przetworach, czy miodzie. Prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego podkreśliła, że cukry, tak jak każdy inny składnik odżywczy czy produkt żywnościowy, mogą stanowić część zróżnicowanej diety. Dr Monika Hoffmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie potwierdziła, że cukry pomagają nadać środkom spożywczym odpowiednią konsystencję i barwę, jak również wydłużyć ich okres trwałości, co pozwala zachować bezpieczeństwo i jakość żywności. Żaden pojedynczy składnik nie jest w stanie zastąpić cukrów w zakresie wszystkich ich funkcji pełnionych w produkcie. Pani Aleksandra Frączek Wiceprezes Federacji Konsumentów przedstawiła obowiązujące regulacje prawne dotyczące znakowania produktów żywnościowych.