O Cukrze
O Cukrze
Dziewięć podstawowych faktów na temat cukrów
- Cukry są źródłem energii, niezbędnej do funkcjonowania ludzkiego organizmu.
- Cukry występują naturalnie w przyrodzie. Wszystkie rośliny będące środkami spożywczymi, włączając owoce, warzywa, zboża jak również mleko czy miód, zawierają naturalnie występujące cukry.
- W codziennej diecie występuje wiele rodzajów cukrów. Są to na przykład: glukoza, fruktoza, sacharoza czy laktoza. Kiedy używamy słowa cukier myślimy o sacharozie (cukier stołowy).
- Organizm człowieka nie odróżnia cukrów naturalnie występujących w żywności od cukrów dodanych.
- W UE, zgodnie z Rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zawartość cukrów powinna być wyrażona jako cukry ogółem
- Cukry poza dostarczaniem odczucia słodkości pełnią w żywności wiele innych funkcji: nadają smak, teksturę, barwę, wydłużają okres trwałości oraz zapewniają bezpieczeństwo i odpowiednią jakość produktów spożywczych. Żaden inny pojedynczy składnik nie zastąpi w żywności i napojach tych wszystkich funkcji cukrów.
- Przeprowadzone badania naukowe z udziałem ludzi nie potwierdzają hipotezy, że cukry mogą nas fizjologicznie uzależniać.
- Częstotliwość spożycia węglowodanów ulegających fermentacji i brak higieny jamy ustnej są najważniejszymi czynnikami wpływającymi na rozwój próchnicy.
- Cukry mogą być częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Nadmierne spożycie kalorii pochodzących z dowolnego źródła pożywienia, w połączeniu z niedostatecznym wydatkiem energetycznym, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nadwagi, otyłości i chorób niezakaźnych.
Opracowane na podstawie „Fakty na temat cukrów”.