W związku ze zbliżającymi się negocjacjami umowy o wolnym handlu z Filipinami, które mają prowadzić do zbliżenia i pogłębienia współpracy gospodarczej z Unią Europejską, Związek Producentów Cukru w Polsce przekazuje swoją opinię w przedmiotowej sprawie.
Umowa o wolnym handlu z Filipinami ma objąć także liberalizację dwustronnego handlu cukrem. Przewidywane jest obniżenie stawek celnych do zera po obu stronach dla 90% obrotów handlowych i ogólnej liczby linii taryfowych, w ustanowionych okresach przejściowych nie dłuższych niż 7 lat. W związku z tym, przedstawiamy poniżej listę produktów wrażliwych, które powinny zostać wyłączone z pełnej liberalizacji handlu z Filipinami ze względu na spodziewane negatywne skutki takiej liberalizacji dla polskiego rolnictwa oraz przemysłu cukrowniczego:
|
KODY CN |
OPIS TOWARÓW |
(b) |
1701 |
Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, |
(f) |
1703 |
Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru |
(h) |
2303 20 |
Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady |
Filipiny to istotny producent cukru - po Tajlandii, to drugi największy producent w grupie ASEAN. Poniższa tabela pokazuje najnowsze statystyki dotyczące Filipin (źródło - ISO):
Rok kalendarzowy |
Produkcja |
Import |
Eksport |
Saldo handlu zagranicznego |
Zużycie |
Zapasy końcowe |
2006 |
2,237,638 |
147 |
220,783 |
220,636 |
1,835,843 |
581,138 |
2007 |
1,995,226 |
53,135 |
251,187 |
198,052 |
1,895,626 |
594,891 |
2008 |
2,239,164 |
66,014 |
221,039 |
155,025 |
1,895,626 |
783,404 |
2009 |
2,128,421 |
0 |
224,718 |
224,718 |
1,972,077 |
715,030 |
2010 |
1,655,740 |
248,910 |
102,810 |
-146,100 |
1,847,092 |
669,778 |
2011 |
2,542,330 |
0 |
603,911 |
603,911 |
1,784,110 |
824,087 |
2012 |
2,510,542 |
0 |
202,708 |
202,708 |
2,199,878 |
932,043 |
2013 |
2,365,736 |
0 |
273,504 |
273,504 |
2,047,360 |
976,915 |
Statystyki F.O. Lichts z 2014/15 i 2015/16 rysują mniej pozytywny obraz filipińskiego przemysłu cukrowniczego. Produkcja w 2014/15 była niższa z uwagi na złe warunki pogodowe. Spadła poniżej poziomu zużycia, więc ograniczono eksport. Prognozuje się, że produkcja pozostanie na niskim poziomie w związku z utrzymującymi się niekorzystnymi warunkami pogodowymi i obniżeniem areału uprawy trzciny:
Rok kalendarzowy |
Produkcja |
Import |
Eksport |
Saldo handlu zagranicznego |
Zużycie |
Zapasy końcowe |
2014/15 |
2,263,300 |
64,800 |
47,000 |
-17,800 |
2,376,200 |
578,500 |
2015/16 (prognoza) |
2,269,600 |
149,800 |
40,000 |
-109,000 |
2,401,200 |
556,700 |
Chociaż eksport z Filipin jest na chwilę obecną zmniejszony, może wzrosnąć w nadchodzących latach, w zależności od pogody i planów inwestycyjnych. Jeżeli Unia Europejska zaoferuje Filipinom kontyngent taryfowy, to wiąże się to z ryzykiem trójstronnego handlu: położenie geograficzne Filipin i niskie cła na import cukru z innych krajów grupy ASEAN oznaczają, że Filipiny mogą zdecydować się na import taniego cukru z Tajlandii do spożycia krajowego, żeby móc wypełnić swój kontyngent produkcją lokalną. Jednym ze sposobów na zapewnienie, że ten kontyngent będzie możliwie niski jest lobbowanie za wyłączeniem cukru i produktów cukrowniczych z porozumienia z Filipinami.
Zwracamy uwagę, że Filipiński przemysł cukrowniczy otrzymuje rocznie 44,6 mln dolarów na mocy przepisów o trzcinie cukrowej, które weszły w życie w kwietniu 2015 r. 50% tej kwoty jest przeznaczone na infrastrukturę, 15% dla rolników na konsolidację małych gospodarstw, 15% na kredyty, 15% na wspólny rozwój plantatorów trzciny i badania oraz 5% na program stypendialny.
Tak jak w przypadku wszystkich umów o wolnym handlu, reguły pochodzenia stanowią ryzyko dla cukru. Bliskie położenie Tajlandii oznacza rzeczywiste zagrożenie związane z obchodzeniem tych reguł - wykorzystywanie importowanego cukru z Tajlandii na eksport z Filipin do UE. Tajlandzki przemysł cukrowniczy jest ściśle regulowany i prawie całkowicie uzależniony od dopłat rządowych, w związku z tym nie stoi na równej pozycji z UE.