Związek Producentów Cukru w Polsce i Krajowy Związek Producentów Buraka Cukrowego zwróciły się do MRiRW o prowadzenie prac, które pozwolą na stosowanie w uprawie buraków cukrowych środków ochrony roślin zawierających epoksykonazol.
W dniu 7 grudnia 2016 r. odbyło się śniadanie prasowe "Świątecznie o cukrze" na temat znaczenia cukru dla organizmu człowieka. Wydarzenie zorganizował Związek Producentów Cukru w Polsce, Polska Federacja Producentów Żywności i Polbisco.
Cukier biały jest to jednoskładnikowy środek spożywczy, pozyskiwany w drodze przetwórstwa buraka cukrowego, o zawartości minimum 99,7% czystej sacharozy. Proces jego produkcji jest zautomatyzowany i odbywa się w obrębie zamkniętych systemów.
Prezentujemy film “Facts about Sugars”, który został przygotowany przy współpracy europejskich organizacji: CAOBISCO, CEFS, UNESDA i Starch Europe.